25 tips om energie te besparen - Energie artikelen - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud

25 tips om energie te besparen

Energiestart
Gepubliceerd door in energie besparen ·
Tags: Energiebesparen
1. Overweeg infrarood verwarming op alleen die plekken waar je ook veel bent. De rest van het huis of kantoor hou je dan op bijvoorbeeld minimaal 14 graden. Zo doe ik dat op mijn kantoor. Boven mijn bureau een infrarood paneel dat af en toe aan staat en de rest van kantoor is dan koud omdat ik daar toch niet ben als ik aan het werk ben. Gebruik ik de rest van het kantoor wel, dan zet ik daar de panelen aan.
2. Isoleer EN ventileer! Denk aan bijvoorbeeld tochtstrips. Ventileer ook op het warmste deel van de dag. Het is gezonder, en die relatief droge lucht warmt sneller op dan de vochtige lucht die binnen ontstaan is.
3. CV leidingen zijn er niet om je huis te verwarmen. Isoleer ze daarom. Dat scheelt veel warmte verlies.
4. Hoe oud is je koelkast of vriezer ondertussen? Hoeveel verbruikt die aan wattage? Vergelijk dat eens met een nieuwe versie. Hoeveel kan je daarmee terugwinnen?
5. Overweeg koken op inductie. Zo heb je weer een gas gebruiker minder in huis en dus een stapje gezet richting gasloos.
6. Neem zonnepanelen! Mijn ervaring is dat deze ook isoleren! Als de zon er op schijnt, dan worden ze warm, maar mijn dak blijft koel. In de winter andersom. Sneeuw en wind raken de panelen, maar mijn dak blijft relatief warmer.
7. Overweeg een groen dak. Goed voor de waterhuishouding, maar ook isolerend.
8. Zet de CV ketel op 60 graden.
9. Was met de wasmachine wat vaker op 30 graden.
10. Hang de was te drogen op een rek of lijn in plaats van het gebruiken van een droogmachine.
11. Koffie of thee gezet en straks nog een bakje? Gebruik een thermoskan!
12. Spoel je vaat niet voor. Het kost veel water en helpt niet. Vaatwasmiddel werkt beter met voedselrestjes op de vaat. Wel raad ik aan je gootsteen in de keuken iedere week even te ploempen. Vetresten kunnen dan weinig vat op de afvoer krijgen.
13. Heb je af radiatorfolie achter je CV panelen?
14. Zet de thermosstaat op maximaal 19 graden. Krijg je het koud, doe dan een trui of vest aan en pak even sloffen of dikkere sokken. In de nacht je huis iets minder warm is te overwegen. Een slimme thermosstaat kan dit heel efficiënt regelen en het is dan goedkoper dan je huis warm blijven stoken.
15. Haal stekkers echt uit het stopcontact! Dit voorkomt ongezien gebruik van stroom door apparatuur.
16. Ontdooi je vriezer/koelkast regelmatig. Wil je iets ontdooien, zet dat dan eerst in de koelkast! Dat scheelt ook weer.
17. Heb je je lampen allemaal al door LED lampen vervangen?
18. Een airco is een leuk ding, maar een enorme stroomslurper. Overweeg deze alleen in extreme gevallen te gebruiken.
19. Kook met de deksel op de pan. Dit kan veel kooktijd besparen. Gebruik ook niet te veel water bij bijvoorbeeld rijst en aardappelen.
20. Zit er een eco stand op apparatuur, overweeg dan deze te gebruiken. Het scheelt vaak meer dan 25% energie.
21. Gebruik je al écht groene stroom? Overweeg over te stappen op een groene stroom aanbieder. Kijk ook naar de prijzen van de aanbieders. Overstappen kan soms ook door acties voordelig zijn.
22. Hang ook gordijnen voor de buitendeur. Dit kan heel veel koude schelen.
23. Moet echt overal het licht aan als je thuis bent?
24. Douche veel korter door bij het inzepen het water uit te zetten. Water opwarmen is extreem duur. Warm water besparen door korter te douchen levert dus snel veel winst op.
25. Ga vaker 'samen' eten. Is gezelliger en het koken en verwarmen is efficiënter omdat een gast het eigen huis niet warm hoeft te houden en apart moet koken.
2 Opmerkingen
Gemiddelde stem: 125.0/5