Brand door zonnepanelen (Tom Lassing) - Energie artikelen - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud

Brand door zonnepanelen (Tom Lassing)

Energiestart
Gepubliceerd door in energie opwekken ·
Tags: zonnepanelenbrand
- "...door de toenemende branden veroorzaakt door zonnepanelen" Eerder deze week kreeg ik een mailing van Zelf Energie Produceren (ZEP) waarin ze aangaven dat het aantal woningbranden door ondeugdelijk geïnstalleerde zonnepanelen toeneemt. Voor mij is dit nieuw, want heel zo'n installatie loopt bij de meeste systemen tot de omvormer op gelijkstroomspanning. Je moet dan wel heel rare dingen doen om brand te veroorzaken met zonnepanelen.
Dieper in het artikel bleek dat ze het bij de geconstateerde brandgevallen die "mogelijk" door zonnepanelen zijn veroorzaakt eigenlijk alleen maar over indak zonnepanelen hadden. Dat zijn dus constructies waarbij de panelen letterlijk deel uitmaken van het dak. Die panelen worden heet en kunnen bij slechte installatie hun warmte niet kwijt. Als dan brandbaar materiaal in het dak aanwezig is, dan is er blijkbaar een kans dat het vlam vat. Bij indak constructies zou je dus op de één of andere manier voor koeling van de panelen moeten zorgen om een dergelijke brand te voorkomen. Dit zijn vrijwel altijd installaties die door professionals worden gedaan, omdat er toch echt wel wat meer bij komt kijken bij zo'n installatie in het dak. Het zijn uitzonderlijke situaties als het daarna fout gaat.

Bij een standaard installatie door middel van rekken over de dakpannen heen, is er geen enkele reden aan te nemen dat er een verhoogd risico op brand bestaat. Ik constateer zelfs dat het in huis aanzienlijk koeler blijft nu de zonnewarmte in de panelen gaat zitten en niet in de dakconstructie.
Wel is het zaak om de kabel die na de omvormer komt en waar de opgewekte 220 Volt uiteindelijk doorheen loopt wel dik genoeg te hebben. Je kan maar niet zo maar een elektriciteitskabeltje pakken en tussen de omvormer en je hoofdzekering leggen.
Is er kans op brand door kabelbreuk op het dak? Ja, maar vergis u niet, er is ook kans op brand doordat muizen of ratten aan uw reguliere 220 Volt kabels knabbelen. In die zin blijft het stroom en kabels kunnen doorgebeten worden of eventueel breken. Het verhoogde risico is dan het feit dat er meer kabels aanwezig zijn. In die zin heeft groter wonen ook een verhoogd risico op brand... Zo lust ik er nog wel een paar.3 Opmerkingen
Gemiddelde stem: 130.0/5
Paul de Waart
2018-07-27 09:52:54
Ik heb in Nigeria een off grid installatie, 16 panelen 300W op het dak en dan door het huis naar beneden waar mijn batterijen staan 8 stuks 200Ah (te weinig maar ze zijn duur, ik zou er 16 moeten hebben, omvormer 400VA 48 V. Als de zon schijnt, hier ook niet altijd het geval, kan ik 60A 55VDC door mijn huis krijgen.
Ik heb mijn kabels heel voorzichtig gekozen, 6A/mm2, 16mm2 gekozen en dan netjes met DC breakers beveiligd.
Bij deze stroom worden mijn kabels vanaf de panelen toch nog een beetje warm, maar niet genoeg om brand te kunnen veroorzaken.
Ik denk dat als er branden komen, dat die vooral veroorzaakt worden door matige installaties.
Men moet vooral concurerend blijven en dat wordt vooral met mm2 koper bezuinigen opgelost.
Let op wie uw systeem installeerd en Google vooral veel zodat je kan controleren wat de installateur uitspookt.
Fred Reenders
2018-07-27 10:39:41
Warmte word niet veroorzaakt door de spanning (b.v. 12V) maar door de stroom. Je kunt dus stellen dat bij een bepaald vermogen: hoe lager de spanning, hoe groter de stroom. Dus bij lagere spanning is het eventuele brandgevaar als gevolg van b.v. ergens een slechte verbinding of te dunne kabels des te groter. Je hoeft bij 12V dus helemaal geen rare dingen te doen...
Henk F.R. Aangeneugte
2018-07-28 06:33:58
Bij gelijkstroom is het heel gevaarlijk als er vlambogen ontstaan, want deze doven, anders dan bij wisselstroom, niet vanzelf uit.
Bij PV installaties moet je vooral erg goed op de aansluitingen leggen. Als deze zijn gemaakt met flexibel koperdraad in een (al dan niet veredeld) kroonsteentje, waar met een schroef de draad wordt aangedrukt, kan het koper na verloop van tijd 'settlen' waardoor de kracht op het contact afneemt, het contact daarmee ook, en de verbinding door de stroom die er loopt warm wordt.
Dit kan zodanig verergeren dat er een heuse vlamboog ontstaat, maar ook zonder dit kan de temperatuur zodanig oplopen dat er brand ontstaat.
Dit kan zowel in de aansluitdoos op het zonnepaneel als in connectoren op en in het dak, alsook in de meterkast gebeuren.
Enkele beginnende meterkastbrandjes zijn reeds waargenomen.


Terug naar de inhoud