Geen elektriciteit beschikbaar - Energie artikelen - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud

Geen elektriciteit beschikbaar

Energiestart
Gepubliceerd door in energie opwekken ·
Tags: opwekken.leverenelektriciteitenergievisie
Nederland is verwend met een elektriciteitsnet dat bijna een 100% beschikbaarheid van stroom kan garanderen. Geniet er maar van, want die situatie gaat veranderen.
De toename van elektrisch rijden en gasloos bouwen zorgt er voor dat de capaciteit van het elektriciteitsnet niet langer toereikend is.
Dit heeft consequenties.
Bijvoorbeeld bij de bouw van een nieuwe woonwijk waar alle huizen gasloos zijn en veel bewoners ook elektrisch rijden. Er is dan simpelweg geen elektriciteitscapaciteit op het bestaande net beschikbaar!
Ook de toename van airco's is een heikel punt. We verbruiken mede door die dingen allemaal veel meer stroom op een net dat al dicht bij de maximale capaciteit zit.
Aanpassen kán wel, maar vergt veel tijd. Daarbij MAG er maar niet zo maar aangepast gaan worden. De wet zegt dat er pas aangepast mag worden als de vraag er is. Dat houdt in dat de vraag er is, maar het dan nog jaren kan duren voor de netcapaciteit is aangepast op die vraag.

De oplossing zit hem in twee delen.
1. De wet aanpassen zodat capaciteit al voor de toegenomen vraag kan worden aangepast.
2. Veel meer gebruik (laten) maken van lokale energie opslag zodat duurzame energie gebruikt kan worden om de pieken op te vangen. Ook als de zon niet schijnt of de wind niet waait. Ook daarvoor moet de wet worden aangepast. Je mag immers als particulier of bedrijf momenteel maar niet zo maar batterijen installeren en commercieel energie aan het net leveren.

De tweede oplossing wordt daarbij ook niet zo maar door de huidige leveranciers op prijs gesteld. Men vreest namelijk concurrentie van particulieren en bedrijven die dan veel meer zonnepanelen gaan installeren dan ze zelf nodig hebben. Iedereen kan dan leverancier worden en op piekmomenten tegen een goede prijs energie aan het net leveren.
Dát willen de huidige leveranciers ook weer niet.

Ze zien dus wel het probleem, maar sluiten de ogen voor een flink deel van de mogelijke oplossing.
Uiteindelijk moet de politiek dus een besluit nemen over waar we in de toekomst naar toe gaan. Onder het huidige bestuur, dat wars is van visies, is het de verwachting dat men de wens van de grote leveranciers gaat volgen. De VVD heeft immers geen visie. Dat is hun motto. De markt moet het zelf maar regelen. De markt is echter de 'oude garde' en die gaat niet voor het meest efficiënt, maar voor wat hen zelf het meeste gaat opleveren.
Mijn visie is dat de politiek visie moet hebben. Ik stem daarom landelijk zeker geen VVD.

Ik zie een enorme oplossing van het probleem in het 'vrij' maken van de elektriciteitsmarkt, waarbij particulieren en bedrijven energie mogen opslaan en leveren op het net waar vervolgens vraag en aanbod de prijzen gaat bepalen. De prijs van elektriciteit moet dus in zeker zin bewegelijk zijn. Daarbij kan je wel verplichtingen opwerpen, waarbij je altijd moet leveren bij piekvragen, ongeacht de prijs van elektriciteit. Immers zouden ze allemaal de levering kunnen staken om de prijs gigantisch op te jagen. Uiteindelijk moet het doel zijn om het net dicht bij de 100% zekerheid van leveringen te houden.16 Opmerkingen
Gemiddelde stem: 1160.0/5