Schonere houtverbranding - Energie artikelen - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud

Schonere houtverbranding

Energiestart
Gepubliceerd door in energie opwekken ·
Tags: houtstokenverbrandenhoutkachel
Als u een vuurtje stookt, dan zal misschien zoiets als 10% van alle warmte u bereiken, of het eten op de BBQ bereiken. De rest van de warmte gaat verloren.

Hier ziet u mijn ecozoom kookhulp op hout

Bij gewone kachels praten we vaak over percentages rond de 60%.
Dat is vergelijkbaar met de gas CV die heel zuiver brandt, maar uiteindelijk wordt met het warme water uw huiskamer warm gemaakt en op dat punt moet u berekenen hoe effectief het nu uiteindelijk was.
Bij de ontwikkeling van houtkachels kwam men er achter dat het gas wat vrijkomt ook nog brandbaar is. De naverbranding van dat gas maakt dus een kachel veel effectiever.
Je kan dan met minder hout meer warmte opwekken.
Kachelbouwers wisten daarop op een passieve manier de effectieviteit van houtkachels al flink op te voeren.
MF Fire is een Amerikaanse onderneming die is voortgekomen uit een universiteitsonderzoek naar effectieve houtverbranding. Ze besloten om ACTIEF te bezien hoe naverbranding en zuurstof toevoer de effectiviteit van de verbranding kon verbeteren. De kachel denkt dus zelf na en past de toevoer van bijvoorbeeld lucht aan op de verbranding in de kachel.
Ze hebben nu een patent op hun actieve aanpak verkregen en hebben een kachel weten te ontwikkelen die alle eerdere kachels in de schaduw stelt qua affectiviteit en schone verbranding. Immers, effectief verbranden heeft ook enorme gevolgen voor het milieu.
MF Fire heeft daarom kachel met veruit de laagste uitstoot ter wereld kunnen ontwikkelen en ze hebben daarmee een nieuwe standaard gezet.
15 Opmerkingen
Gemiddelde stem: 1150.0/5