Van diesel (en benzine) naar gas - Energie artikelen - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud

Van diesel (en benzine) naar gas

Energiestart
Gepubliceerd door in energie besparen ·
Tags: visieenergiebeleid
Willen we onze impact op het milieu verminderen, dan moeten we minder op benzine en diesel gaan rijden. Veel betere alternatieven zijn gas, waterstof en elektriciteit.
Die laatste twee komen met de nodige uitdagingen. Waterstof is op dit moment nog relatief lastig te maken en er is nog geen infrastructuur. Elektriciteit is in de stad fantastisch, maar momenteel is het slechts het verplaatsen van de vervuiling omdat we zeer vervuilende accu's gebruiken en nog amper groene energie.
De makkelijkste aanpassing is dus overstappen op gas.
In Nederland is dat echter pas gunstig bij heel veel gereden kilometers omdat de belasting voor gasrijders veel hoger is.
Een belachelijke zaak, want als overheid heb je aan CO2 afspraken te voldoen, maar degenen die schoon (op gas) rijden straf je ten opzichte van degenen die vuil op diesel en benzine rijden. Wat wil je als overheid nu eigenlijk?
We missen in Nederland nog altijd een overall energie visie. Die komt er onder het VVD premierschap ook niet.
Rutte is er immers trost op dat hij geen visie heeft. Hij houdt de boel voor de grote ondernemingen gaande en verder niets.
Toch moet er onderhand een visie komen van hoe we overstappen van benzine en diesel naar steeds meer gas en elektriciteit en dan vervolgens naar elektriciteit en waterstof.
Het hoeft allemaal niet morgen, maar er moet een richting komen die logisch is en die er voor gaat zorgen dat investeringen rustig gedaan kunnen worden en ook kunnen renderen.
Ook bedrijven kunnen dan heel gericht gaan werken aan oplossingen die ons verder helpen.
Kortom, een nationaal energie beleid moet er onderhand komen. Als de politiek het niet doet, moet dan het bedrijfsleven er mee komen, of moeten sociale partners en toonaangevende (met pensioen zijnde) burgers dit dan oppakken en de politiek opleggen?
We zijn beter af met visie, dus het wordt tijd voor actie.17 Opmerkingen
Gemiddelde stem: 1175.0/5