Wat als de salderingsregeling stopt - Energie artikelen - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud

Wat als de salderingsregeling stopt

Energiestart
Gepubliceerd door in energie opwekken ·
In Nederland is een paar maanden besloten dat de salderingsregeling op eigen opgewekte zonne-energie nog even zal voortduren (tot 1 jan 2023), maar het zal iedereen duidelijk zijn dat er een keer een einde aan moet komen. Het was een regeling om zonnepanelen betaalbaar te maken en het heeft geholpen. De combinatie lagere prijzen en de regeling maakt dat goedgeplaatste zonnepanelen in ongeveer zeven jaar terugverdiend kunnen zijn.

Tegenwoordig werkt de regeling eigenlijk eerder tegen dan mee voor wat betreft de populariteit van zonnepanelen, maar de politiek kreeg het niet voor elkaar een eerlijke vervangende regeling voor bestaande eigenaren van panelen te bedenken.
De extra tijd die nu verkregen is kan mooi gebruikt worden om na te denken over wat er na de salderingsregeling moet komen. Dat geldt dan ook voor commerciƫle initiatieven.
Het probleem wat we straks gaan krijgen, is namelijk dat we de energie die we overdag opwekken willen verkopen of opslaan.
Overdag op een zonnige dag is er bijna bij iedereen die zelf energie opwekt te veel op[brengst en in de avond als iedereen thuis is, dan is de zon al onder gegaan.
Het probleem is dus duidelijk, nu de oplossing nog.
Een oplossing is iedereen een huisaccu. Dat is duur en de capaciteit is bedroevend laag. Het zal er aan liggen hoe straks elektriciteit afgerekend gaat worden. Als dat met een tarief per uur wordt, dan kan het toch snel interessant zijn om een thuis accu te hebben. Ook een elektrische auto kan dan als huisaccu gaan werken. Die auto is echter overdag vaak weg...
Daarbij en eventueel daarnaast kan het interessant zijn de overcapaciteit te verkopen aan mensen in de buurt. Zo kan je extra panelen aanleggen, puur met de intentie die elektriciteit te verkopen. Het kan een stukje inkomen opleveren voor hen die die nog een mooi liggend dak of een mooie schutting hebben waaraan panelen geplaatst kunnen worden.
Deze verkoop aan consumenten in de buurt is nu nog niet zo maar toegestaan in Nederland. Er zijn al wel proeven gaande en er is dus ontheffing te krijgen, maar de wetgeving loopt enorm achter. Het zou een mooie manier kunnen zijn om los van grote elektriciteitsaanbieders te komen. Hier kunnen kleine tech bedrijfjes een voortrekkersrol gaan hebben, want het kan een soort AirBnB opzet worden. Het is vooral een kwestie van meten en dat is allemaal via stroomdraden te regelen.
Of... We gaan het toch massaal regelen waarbij de extra stroom afgenomen wordt door een grote aanbieder die het gebruikt om op grote schaal bijvoorbeeld warmte te creƫren om die warmte als een soort alternatieve accu te gebruiken. Het nadeel is dan dat de stroom niet zo veel geld zal opleveren, omdat er rekening gehouden moet worden met verlies van capaciteit en opbrengst door overzetting en het bewaren van de warmte.

Zonnepanelen zijn en blijven een winstgevende aangelegenheid, zeker op uw eigen dak. In dat kader raad ik ze zeker aan (Ik heb er 43 liggen). U kan nu nog in Nederland gebruik maken van de salderingsregeling. Met een beetje geluk heeft u ze 1 januari 2023 al half terugverdiend en wat er dan ook voor regeling komt, de andere helft komt dan ook wel goed, al zal dat misschien een extra jaar gaan kosten als de nieuwe regeling minder interessant is.
(Geeft u aan dat u via Beursbox gekomen bent, dan krijgt u 50 euro extra korting!

Beleggen in grootschalige zonneparken kan ook. Kijkt u dan hier
15 Opmerkingen
Gemiddelde stem: 1150.0/5