Waxine lichtjes verwarming - Energie artikelen - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud

Waxine lichtjes verwarming

Energiestart
Gepubliceerd door in energie opwekken ·
Tags: waxineverwarming
Je kamer verwarmen met een aantal waxine lichtjes die er boven geplaatste ongekeerde stenen bloempotten verwarmen. Het klinkt fantastisch maar het is helaas niet mogelijk.
Daarmee wil ik niet zeggen dat je zo'n opstelling niet zou moeten maken. Het is leuk en als je toch waxine lichtjes brandt, dan is dit ook een leuke opzet.
Het heeft echter weinig effect.
De reden daarvoor is dat een waxine lichtje naar schatting zo'n 30 Watt aan warmte afgeeft.
Dat is vergelijkbaar met zo'n klein ouderwets peertje van Philips van vroeger. Indertijd zei ook niemand dat je met licht je huis kon gaan verwarmen.
Ik bespaar u de volledige berekening, maar met enkele waxine lichtjes ga je geen woonkamer lekker warm krijgen.
De bloempotten verwarmen geeft geen extra energie. De warmte van de waxine lichtjes alleen maar gaat niet rechtstreeks de lucht verwarmen, maar verwarmt de potten en die geven vervolgens de warmte weer af aan de lucht.
Maar het blijft 30 Watt per waxine lichtje.
Daarbij kan je zo'n waxine lichtje zien als een oliekachel zonder schoorsteen. De waxine lichtjes zijn een product op basis van olie. Je bent dus je binnenruimte fors aan het vervuilen als je waxine lichtjes laat branden. Vuile lucht die je vervolgens zelf inademt.

Het project om zo'n opstelling te maken is leuk. Zoiets in je woonkamer zetten ziet er ook wel leuk uit. Er zijn dus ook voordelen.
Er komt ook wel enige warmte van af, maar als je op de bank zit een deken over je heen leggen is om het warm te krijgen veel efficiƫnter. Eventueel aanvullen met een warm water kruik heeft meer zin is comfortabeler en houdt de lucht in de kamer daarbij ook zuiverder.26 Opmerkingen
Gemiddelde stem: 1264.5/5