Zonnepanelen en woningbranden - Energie artikelen - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud

Zonnepanelen en woningbranden

Energiestart
Gepubliceerd door in energie opwekken ·
Tags: zonnepanelenbrandrisico
In Nederland zijn dit jaar (2018 tot en met oktober) al 21 woningen in brand gevlogen waarop zich zonnepanelen bevonden. Dit is een forse toename ten opzichte van eerdere jaren.
Bij deze branden wordt eigenlijk al direct uitgegaan van het feit dat de branden ook veroorzaakt zijn door de zonnepanelen.
Het is ongeveer zoals een verkeersongeluk waarbij één van de verkeersdeelnemers een slok te veel op heeft. Die is schuldig, wat ook de reden van het ongeluk is.
21 woningbranden waarbij zonnepanelen in het geding zijn. Is dat statistisch significant? Ik denk zelf dat een grote reden voor de toename simpelweg het feit is dat er meer woningen met zonnepanelen zijn. Ze zijn immers populair geworden de laatste jaren.
Hoeveel is 21 woningen op het totaal en hoe verhoudt zich dat totaal met de hoeveelheid branden van de voorgaande jaren. Niets is zo verradelijk als onvolledige statistiek.

Ik kan al wel zeggen dat het totale aantal brandclaims bij verzekeringen in 2017 95.964 was. Dat er dus 21 branden waren waarbij op de woning zonnepanelen waren, is statistisch gigantisch klein. Maar... Is weet niet hoeveel van die brandclaims ook echt woningen betroffen. Wat wel bekend is, is dat batterijen opladen, speciaal voor smartphones en ipads een heel gevaarlijke zaak is. Dat is een belangrijke oorzaak voor claims geworden. Ook wasdrogers vatten blijkbaar regelmatig vlam.
Dat de statistiek over de zonnepanelenbranden onvolledig is, is wel zeker, want de partij waar dit vandaan komt is de branchevereniging.
Waar is het ze om te doen?
Ze willen een APK keuring voor zonnepanelen. Dat levert namelijk een prachtige extra omzet voor de branche op. Een omzet die verplicht wordt gesteld door de overheid. Hoe mooi kan je je omzet garanderen? Je moet alleen eerst iedereen wijsmaken dat de honderdduizenden geplaatste zonnepanelensets onveilig zijn omdat er 21 woningen met zonnepanelen er op in 2018 in brand zijn gevlogen. Daarbij is het overduidelijk dat de oorzaak van die 21 branden nog niet eens goed onderzocht is.
Dit is een smerige lobby om maar meer werk te garanderen voor de grootste sectorspelers in die markt.
Heb je twijfels over de veiligheid van je panelenset, laat dan een controle uitvoeren. Het lijkt me geen slecht advies. De vraag is soms wel of een jaarlijkse standaard controle wel zo veilig is. Maakt zoiets niet meer kapot dan je lief is? Ze willen immers wel wat vinden, want 15 jaar lang 'geen problemen' geeft wel aan dat de verplichte controle zinloos en veel te duur was.



205 Opmerkingen
Gemiddelde stem: 12054.9/5