Energie besparen kan leuk zijn en levert in ieder geval geld op - Energiestart

energiestart.nl
Ga naar de inhoud
Energie besparen tips

1. Wanneer keek u voor het laatst naar de bandenspanning van uw auto? Te slap opgepompte banden zijn gevaarlijk, maar uw brandstofverbruik neemt ook fors toe. Controleer dus regelmatig en zeker als er een weersomslag is geweest.

2. Zijn de muren van uw woning wel allemaal geisoleerd? Ik dacht zelf altijd van wel, maar toen ik controleerde bleek de vorige eigenaar twee belangrijke muren overgeslagen te hebben. Waarom? Niemand die het weet, maar het energieverbruik gaat aanzienlijk dalen zodra die muren ook van spouwmuur isolatie voorzien zijn.

3. De meeste huizen zijn voorzien van radiatoren onder de ramen. Dat is bewust zo gedaan, omdat zo een trek ontstaat die er voor zorgt dan heel de ruimte warm wordt. Die trek is volkomen weg als u en de radiator en het raam achter een gordijn verstopt. U bent dan slechts de ruimte tussen het raam en het gordijn aan het verwarmen. De oplossing is kortere gordijnen, of de gordijnen achter de radiator proppen zodat de stralingswarmte nog wel de kamer in kan.

4. Overweeg een radiator ventilator op de verwarming te leggen. De aanschaf is zo duur dat deze mogelijk nooit terugverdiend gaat worden in puur geld. Wel is het zo dat u minder stookkosten zult hebben omdat de ruimte sneller warm wordt. De warme lucht wordt namelijk snel door de ruimte geblazen. Uw comfort neemt dus toe. Ze zijn niet geruisloos, maar maken een net hoorbaar geluid. https://www.speedcomfort.com/
Er is ook een radiator voor convector putten. De vraag is even of u daar in de put een stroomvoorziening heeft.
Ik heb het idee dat de ventilator onder de radiatoren aanbrengen en omhoog laten blazen beter werkt en minder geluid maakt. Ze vallen dan ook minder op. Uiteraard moet het dan wel lukken. Ze hebben magneetjes. Ik heb er zelf drie gekocht. Ze liggen bij mij op de radiator. Er onder hangen werkt bij mij niet.

5. Energie besparen door goed naar uw verlichting te kijken. Lees hier hoe u snel geld kan verdienen.

6. Kijk ook naar de vaste lasten als u wilt besparen. Daar is namelijk ook veel te winnen.

7. Minder energie gebruiken door te luchten (Tom Lassing)
Het klinkt wat tegenstrijdig, maar door iedere dag even uw huis goed te luchten, zult u minder energie verbruiken. De reden is eigenlijk heel simpel. Zou u namelijk niet af en toe frisse lucht in uw huis toelaten, dan wordt de lucht in huis vochtig.
Vochtige lucht is moeilijker te verwarmen. Daarnaast geeft het vocht nog andere nadelen, zoals schimmel en vochtplekken.
Door dus één keer per dag even de ramen goed tegenover elkaar open te zetten, maakt u de lucht zuiverder en zult u de rest van de dag minder energie verbruiken om uw huis te verwarmen.

8. Hoe kunt u in de winter uw schuur gratis verwarmen? U leest en ziet het hier.

9. Het is geen energie besparen, maar wel geld besparen:
Hoe is het met uw voorschotbetaling aan de energieleverancier gesteld? Hoeveel betaalt u per maand in feite te veel?
Mijn voorschot bleek ruim dertig euro per maand hoger dan nodig. Stel even dat mijn aanbieder een miljoen klanten heeft en ze allemaal gemiddeld een tientje te veel vraagt, dan hebben ze per maand 10 miljoen euro extra op hun rekening. Dat geld moet aan het einde van het jaar wel terug, maar ze houden het als de energieprijs gaandeweg toch wel omhoog gaat. In feite betaal je als klant alvast de eventuele energieprijs verhoging. Ondertussen kan de energiemaatschappij al leuke dingen doen met ruim 100 miljoen euro aan extra cash.
Het is leuk om na een jaar geld van de energieleverancier terug te krijgen, maar uiteindelijk ben je beter af als je precies genoeg aan het betalen bent.


Heeft u al ingeschreven op onze (gratis) nieuwsbrief? Klik hier om in te schrijven.
Pro Gain BV
Terug naar de inhoud